Som företagare kan du ibland ha varit tvungen att ta flera lån för att få verksamheten att gå ihop, eller för att köpa in nödvändiga inventarier. Att ha flera lån kan dock resultera i en hög månadsränta totalt sett, vilket är negativt för företagets ekonomi. Med tanke på alla fördelar med att samla lånen, kan det vara klokt att titta på alternativ för detta.
Nu är det möjligt att samla lån och krediter med Advisa, där du får mycket information om hur du går till väga. Här hittar du svar på frågor kring hur man gör, till exempel hur du kan samla lånen utan att samtidigt byta bank. När du vill samla lån och krediter med Advisa kan du gå in på hemsidan och fylla i formuläret där du skriver vilket lånebelopp och månadskostnad du vill ha, så hjälper tjänsten dig vidare.
Hitta finansiering
Extern finansiering kan vara nödvändigt till företaget, till exempel om du behöver expandera utomlands eller om en ny produkt ska utvecklas. Det finns många finansieringsstöd att söka, och du har även möjlighet att ta företagslån vid behov. Som företagare kan du söka regionalt bidrag för olika former av företagsutveckling, till exempel byggnader, maskiner, inventarier, kompetensutveckling, produktutveckling och marknadsföring. Detta stöd kan sökas av privatägda små till medelstora företag som finns i gles- och landsbygd, där verksamheten bedrivs på marknadsmässiga villkor. Det är länsstyrelserna som avgör vad som räknas som glesbygd respektive landsbygd.
Tillskott av kapital
Om ditt företag är i en tillväxtfas kan du behöva nytt tillskott av kompetens och kapital. Det finns då offentlig finansiering du kan söka, utöver eget kapital och banklån. Företagare verksamma inom litteratur, scenkonst och andra kulturella ändamål har möjlighet att få ett statligt stöd som söks från Kulturrådet. Det är kultursamverkansmodellen samt Stockholms län som fördelar de statliga bidragen, vilka går till regional kulturverksamhet. Fria aktörer och organisationer kan få bidrag från Kulturrådet. Här går bidrag att söka under en viss begränsad ansökningsperiod.
Riskkapital
En del söker också upp riskkapitalister för att få investeringar i sin verksamhet. Då krävs först en väl genomtänkt affärsplan. Det behöver vara tydligt på vilket sätt investeringen kommer att bli lönsam för riskkapitalisten, och hur företaget ska göras framgångsrikt. Beskriv här vilka personer som kommer att stå bakom driften av företaget, och hur de förbättrar och sköter affärsidén. I affärsplanen behöver du lägga till information kring företagets produkter eller tjänster, samt dess marknad. Det behöver också vara med en marknadsplan i affärsplanen.
Det kan vara svårt att hitta en riskkapitalist, men ibland kan du ha tur och komma i kontakt med intresserade aktörer. Här finns till exempel ”Connect Sverige”, en ideell organisation som kan ge ditt företag rådgivning och stöd. Deras uppdrag är att sammanföra svenska tillväxtföretag med kapital och kunskap.