En hel del människor drömmer om att starta företag men ryggar inför finansieringen. Hur ska den lösas? Är det så klokt att ta lån och vem ska låna i så fall? Det är inte bara nystartade företag eller företag som står i startgroparna som funderar på just finansieringen. Även etablerade företag kan brottas med sådana funderingar.
Det som kanske är mest utmärkande för en entreprenör är förmågan till problemlösning. Och finansiering kan vara just ett sådant problem som kräver både kreativitet och stabil kontinuitet. Bland banker och finansieringsbolag kan låneförmedlaren krea vara rätt partner med flera flexibla lösningar på finansieringsproblem. Speciellt små och medelstora företag har möjlighet att låna upp till 30 miljoner kronor.
Ett av sätten att finansiera företaget på kan vara att sälja sina fakturor och få täckning för en ganska hög procent av fakturans värde. Vissa företag räknar med den förlusten i sin fakturering från början och den är då ingen egentlig förlust. Det får ju vägas mot risken att ligga ute med fakturor under en längre tid direkt mot kund.
Starta företag utan pengar – går det?
Det går alltid att starta företag även om man är underfinansierad. Det är bara lite svårare då att få upp företaget på en bra nivå. Självklart handlar det om vilken typ av företag det är. Vissa företag går inte att starta utan eget kapital eller med företagslån men förvånansvärt många går att få igång utan kapital. Att starta utan kapital, eller med ett blygsamt sådant ställer stora krav på flexibilitet hos företagaren. Men framför allt behöver företagaren ha sin egen försörjning tryggad på annat sätt under en relativt lång uppstartsperiod.
Det är väldigt viktigt att ha ett startkapital. Ju större desto bättre. Man kan säga att det är nästan svårt att misslyckas med ett företag om man har ett stort startkapital och följer normala företagsekonomiska spelregler i övrigt. Att gå i konkurs är ingen valmöjlighet om man som företagare är normalt sund ekonomisk och inte tar alltför stora risker. Traditionella företag som drivs på ett traditionellt sätt och har ett bra startkapital har alla förutsättningar att lyckas helt normalt.
Söker man däremot stora exceptionella vinster så driver man helt enkelt ett annat slag bolag som är ett högriskbolag. Då kan vinsterna bli större men det kan även förlusterna bli.